Nem mondanám, hogy a kedvenc évszakom az ősz, de egy valamit biztosan ennek az évszaknak köszönhetünk – a sütőtököt és a belőle készült finom ételeket.
Mint a legtöbb anyukának, pláne több gyerekes, dolgozó anyukának, nekem sincs sok időm főzőcskézni. Az otthon készült ételeknek viszont több előnye van,
> pontosan tudod, mi van benne
> azt is tudod, hogy miből készült
> és saját ízlésedre vagy éppen a családodéra tudod alakítani az ízeket.
Az előnyök mellett persze jár némi hátránnyal is a házikoszt, mivel nem varázsütésre teremnek az asztalon, el kell készíteni őket. Ha te az a típus vagy, aki imád a konyhában sürögni-forogni, és bármit szívesen lecserél a fakanálra, akkor valószínűleg nem fogod megérteni, hogy aki nem így gondolkodik, az hétköznapokon a konyha közelébe se megy, ha a főznivaló nem valami hipergyors finomság.
A sütőtökben éppen ezt (is) szeretem. Hiszen azon túl, hogy finom, ha végre egyszer lekínlódtad róla a kemény héjat, akkor bizony számtalan jó recept kínálkozik hipp-hopp vagy szinte magától elkészülni.
Ilyen ez az őszi sütőtökös egytálétel, ami ráadásnak még igazi vitamin és ásványi anyag bomba is!
Ráadásul már egészen piciknek is adható.
Hozzávalók:
> fél sütőtök
> 2 nagyobb vagy 3 kisebb batáta (édesburgonya)
> pár szem krumpli
> 1 db vöröshagyma
> 1 db lilahagyma
> 2-3-4 nagyobb gerezd fokhagyma
> zsiradék
> só, bors
Háromhagymás sütőtök-batáta hozzávalók
Elkészítése:
> A hagymát felvágom egészen kicsire, serpenyőben zsiradékon megdinsztelem.
> Rádobom az apróra vágott, kissé megnyomogatott fokhagymát – így jobban kijön az aromája.
> A megpucolt burgonyát közepes kockákra vágom, és a serpenyőbe, a hagymára dobom, sózom, és együtt kicsit átpirítom őket.
> Kevés vizet öntök alá, hogy ne kapjon oda, és fedő alatt párolom.
> Közben a megpucolt édesburgonyát is közepes kockákra vágom, a serpenyőbe borítom, ezt is megsózom, és borsozom is, ha szükséges még egy kevés vizet öntök alá, hogy megpuhuljanak.
> A sütőtököt meghámozom, megtisztítom a magoktól, és közepes méretű kockákra vágom.
Ezen a ponton nyugodtan be lehet tervezni egy kis egyéb házimunkát vagy lehet játszani egy kicsit a gyerekkel, A krumpliknak puhulni kell, és ez eltarthat egy ideig, de elegendő néha csak rápillantani.
A sütőtököt akkor dobjuk rá, amikor még nem teljesen puhult meg a burgonya.
> Ha eljött a pillanat, hozzáadjuk a sütőtököt is, újra sózunk, borsozunk, ha szükséges, még fokhagymát is lehet hozzáadni.
> Újra pici vízzel öntjük fel, majd fedő alatt addig pároljuk, amíg a burgonyák és a sütőtök is megpuhulnak.
> Ekkor egy pici zsiradékot adunk hozzá, óvatosan átforgatjuk és hagyjuk, hogy egy kissé minden oldalát megkapja, azaz finoman megbarnuljon.
Akkor sem kell megijedni, ha valamelyik kicsit túlfő, jobban megpuhul vagy akár szét is esik. Ha egy kicsit kisebbre vágtuk a hozzávalókat, akkor ez könnyen megeshet, viszont így is nagyon finom, bár látványnak nem túl tetszetős. Azzal együtt viszont túl nagyra se vágjuk, mert akkor meg nehezen puhul meg, kemény maradhat a sütőtök.
Ha finoman sikerült megkapatni a gumókat és a tököt gusztusosan barnásra, akkor tányérra szedjük és egészen apróra vágott lilahagymával megszórjuk.
Ha nem szereted a lilahagymát, vagy még találkozni fogsz emberekkel a nap hátralévő részében, akkor pirított hagymakarikákkal is finom és érdekes, bár én friss lilahagymával mindennél jobban szeretem!
>> Ha pici babád van, akkor csökkentsd a fokhagyma mennyiségét!
>> Hozzátáplálós korú babáknak tökéletes étel!
>> BLW-s babáknak érdemes kicsit korábban is kivenni pár kockát a hozzávalókból, hogy többféle állaggal is találkozzanak.
>> Tejfölmániások tejföllel is megkóstolhatják (az én nagyfiam csak így eszi meg), bár én nem rontanám el vele 😀
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: